Saturnus & Jupiter :)

Saturnus är den sjätte och den näst största planeten i vårat solsystem. Satrunus, likt Jupiter, är en gasplanet med en väldigt ogästvänlig miljö.
Saturnus har varit känd sedan urminnestider så man vet inte vem som var upptäckaren. Den döptes dock efter den romerska guden med samma namn.
Det som gör Saturnus unik är de ringar som kretsar kring den. Dessa ringar består av stora block och små korn av is och grus. bland dessa ringar kretsar även 50 st månar.
Saturnus omloppstid är 29,5 år och dess rotationstid är 11 timmar.
 
 
 
Jupiter är solsystemets största planet. Det är den femte i ordning inifrån och den innersta av de s.k. jätteplaneterna eller gasjättarna.
Jupiter är en enorm gasplanet och består till 95% av väte och helium. Planetens sammansättning påminner väldigt mycket om Solens, där väte och helium dominerar än mer. Planetens enda synliga yta är molnlagret och den är så tjock att den hindrar genomsikt.

Jupiter har ringar som kretsar runt planeten, men ringarna sågs först med Voyagersonderna. Ringarna är ungefär 7000 km bred 30 km tjock. Men de är dock inte lika tydliga som Saturnus ringar. Bland dessa ringar kretsar även hela 63 månar, men endast 38 utav dem är namngivna, de övriga har självklart namn, men i form av siffror och bokstäver, t ex. S/2000 J11 eller S/2003 J12.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0